Author Archive

Pavlova

Biasanya, pavlova dihidangkan bersama whipped cream dan buah segar seperti strawberry, kiwi, mango, blueberry, cherry, raspberry atau sebagainya. Seeloknya dimakan dengan buah yang mempunyai rasa masam untuk mengimbangi rasa manis meringue. Jom kita belajar sama-sama resepi ini. Bahan-bahan: 4 biji putih telur 1 cawan ...
pavlova

Kek Pelangi Kukus

Hari ni admin ingin kongsikan resepi kek pelangi kukus yang sangat sedap, lembut dan moist. Jom kita belajar buat menggunakan resepi di bawah ini. Bahan-Bahan: (Loyang 7 x 7 x 3) 1 cawan mentega ¾ cawan gula kastor (guna 1/2 cawan aje tp tetap ...
kek pelangi kukus

Puding Roti Epal

Dah nak dekat puasa ni boleh la buat puding roti epal untuk juadah berbuka. Memang sedap. Sangat lembut. Puding roti epal ini sedap sahaja jika dimakan begitu sahaja. Tak perlu buat sos kastard. Jom belajar cara-cara nak buat. Bahan-Bahan:  6 keping roti sandwich  4 ...
puding roti dan epal

Cheesy Wedges

Terliur pula tengok cheesy wedges yang meleleh tu. Daripada makan di KFC dan McD, jom kita belajar buat sendiri cheesy wedges ini. Sangat mudah dan enak! Bahan-Bahan:  500gm frozen wedges 200gm shredded cheddar cheese “Emborg” brand-yg warna oren (boleh guna cheese slices) (saya guna SCS cheese ...
cheesy wedges

Omelette

Omelette yang ringan gebu ini penuh dengan inti yang enak seperti daging salai lembu, keju dan tomato kering. Oh ya, ianya begitu mudah dan pantas untuk disediakan bagi sarapan atau hidangan tengah hari yang penuh dengan protein. Bahan-Bahan:  4 biji telur 15g tomato kering ...
omelette

Kek Lapis Kukus Cream Cheese

Bagi penggemar cheese di luar sana, pastinya kek lapis kukus cream cheese ini buat anda terliur apabila merasanya. Jom kita belajar cara membuatnya mengikut resepi di bawah. BAHAN A: 250 gm cream cheese 60 gm gula halus 1 biji telur 1 sudu besar air ...
kek lapis kukus cream cheesekek lapis keju kukus

Brokoli Goreng Tepung

Brokoli goreng tepung yang rangup boleh dibuat sendiri. Rasanya tidak kalah dengan buatan restoran. Anak-anak juga pasti suka brokoli goreng tepung yang enak ini. Bahan-bahan: Brokoli Tepung Gandum Tepung Beras Air sejuk Serbuk Lada hitam Garam Minyak (untuk menggoreng) Cara Penyediaannya: Potong brokoli ikut ...
broccoli

Aiskrim Choki Choki

Aiskrim sememangnya sedap untuk sesiapa sahaja yang mencubanya. Admin ingin share satu resepi aiskrim choki choki yang sangat simple untuk anda cuba. Semestinya buat anda terliur! Bahan-bahan: 1 tin susu pekat 1 tin susu cair 4 tin air (guna tin kosong dari bekas susu) ...
Aiskrim Choki Choki

Kek Batik Nestum

Resepi kek batik nestum ini tanpa telur merupakan makanan yang sangat sihat kerana ia menggunakan bijirin nestum untuk sarapan pagi yang sangat popular di Malaysia. Bahan-bahan: 600 gram roti marie (dipatah 4) 250 gram buttercup 1 tin susu pekat manis 3 camca besar serbuk ...
Kek Batik Nestum

Cheese Tart

Resepi cheese tart ini tidak perlu masuk dalam oven, hanya dibakar dalam kuali sahaja. Malah resipi ini juga tidak memerlukan mixer, bahannya hanya diuli seketika sementara filling pula diadun dalam pengisar. Mudahkan? Bahan-bahan Untuk Crust: 1/2 cawan butter atau majerin 2 cawan tepung gandum (guna ...
4827

Resepi Jus Epal

Berita baik untuk pengamal diet. Jus epal ini membantu anda mengurangkan berat badan. Ia kaya dengan nutrisi yang serat untuk membantu mengurangkan rasa lapar. Ambil jus epal ini di antara waktu makan bagi memberikan rasa kenyang berpanjangan. Bahan-bahan:   1/2 biji timun  1 biji ...
jus epal

Resepi Chocolate Ice Blended Special

Kanak-kanak mahupun orang dewasa pasti semuanya suka chocolate. Selain hanya untuk dimakan, apa kata kita buat air chocolate ice blended special ini. Bahan-Bahan: sedikit serbuk coklat sedikit air panas sedikit susu pekat beberapa ketulan ais sedikit aiskrim vanila Cara Penyediaannya: Masukkan serbuk coklat, air ...
chocolate blended

Kimchi Emergency

Bahan-bahan: 1 biji kubis cina panjang (yang besar belah 4 & amp, potong panjang 2 inci) 1/2 cawan garam 1 cawan serbuk cili (saya guna babas je) 1/2@1 cawan kicap ikan (hati2 jangan tuang semua sekali sebab masin) 4@5 sudu besar gula 4@5 ulas ...
kimchi

Pasta Goreng Versi Melayu

Pasta Goreng Versi Melayu ini sangat mudah sebenarnya, sangat ringkas dan cepat untuk dimasak. Jom kita try resepi ini sama-sama. Bahan-Bahan: Sos Cili (sedikit sahaja) Sos Tomato (Banyakkan sedikit, biar rasa masam-masam) Sos Tiram Maggi Cukup Rasa (letak lah secukup rasa anda) Sepaket pasta ...
pasta gorengbahan bahan pasta

Karipap Telur Cheese

Cara mudah menyediakan hidangan Karipap Telur Cheese yang pasti membuatkan anda terliur! Bahan-Bahan: (Inti) 3 biji bawang kecil 4 biji bawang putih 4 biji kentang 500g isi ayam 8 biji telur (untuk direbus) 2 biji bawang besar Keju (keping) Serbuk kari daging Daun kari ...
karipap telur cheese

Char Kuey Teow Penang

Char Kuey Teow Penang sangat sedap. Sudah makan sekali, pasti nak tambah lagi. Jom kita try resepi ini sama-sama. Bahan A (Paste): 6 ekor udang (nak lebih pun tak apa) 4 ulas bawang putih diketuk 6 sudu besar sos tiram 3 sudu kecil kicap pekat 3 sudu besar ...
Char Kuey Tiaw Penang

Resepi Roti John Cheese Meleleh

Roti John antara menu yang jadi pilihan ketika bulan Ramadhan. Untuk menjadikannya lebih menarik, apa kata kita cuba pula roti john cheese pula. Bahan-Bahan: 4 biji telur 1 sudu kecil serbuk lada putih 1 sudu besar serbuk kari 1 biji bawang besar dipotong dadu ...
Resepi Roti John Cheese

Resepi Ikan Siakap Kukus Halia

Ikan siakap kukus halia bukan saja enak. Malah, ia juga membantu untuk membuang angin-angin di dalam badan. Bahan-Bahan: 1 ekor Ikan Siakap – telah dibersihkan dan kelar-kelar isinya 1 ketul Halia – anggaran sepanjang 2 inci dihiris halus-halus 3 biji Bawang merah – dihiris ...
ikan siakap kukus

Ketam Bertelur

Resepi ketam bertelur ini sangat enak, hanya dengan makan kuah ketam bertelur pun sudah puas, lagi kan selepas kopek isi ketam untuk dimakan amat menyelerakan. Mari kita cuba resepi di bawah ini. Bahan-Bahan: 2 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu ...
ketam bertelur

Tandoori Kurau

Resepi tandoori kurau sangat enak untuk dimakan lebih-lebih lagi ketika berbuka puasa. Memandangkan bulan Ramadan tidak lama lagi, mari kita sama-sama cuba resepi ini.   Bahan-Bahan: 3 keping ikan kurau 1 biji limau purut 1 sudu besar halia (dicincang halus) 2 biji bawang putih ...
tandoori kurau