Resepi Cornflakes Madu

Bahan-bahan (70 biji)

1 kotak cornflakes – 220g
100g butter
6 sudu besar madu
3 sudu besar gula
Paper cups
Manik warna-warni (optional)

Cara-cara

  1. Panaskan butter, madu dan gula di dalam periuk sehingga cair dan sebati.
  2. Masukkan cornflakes dan kacau hingga sekata. Masukkan cornflakes ke dalam paper cup dan tabur manik ke atasnya.
  3. Bakar di dalam oven selama 10 minit pada suhu 150 celsius.

[WD_FB id="1"]
52 Comments
  1. 6 years ago
    Ina

    Kalau yang tak pakai oven punya ada tak?

    Reply
    • 6 years ago
      Amir Said

      Kalau tak nak bakar dalam oven pun boleh, cuma tak rangup la.

      Reply
    • 5 years ago
      Anonymous

      erm tapi rasa still sdp x walau xbkr.?

      Reply
      • 5 years ago
        kak ina

        x sedap sebab madu nyerrr x melekat sebati dan cepat lemau dan x tahan lamerrr

        Reply
        • 5 years ago
          Amir Said

          haah betul tu. better bakar la, baru rangup.

          Reply
          • 3 years ago
            Zee

            Why bila da bakar still lemau?

    • 5 years ago
      kak ina

      klau kite campurrr ngn kelaperr kering lagi sedap emhhhh

      Reply
  2. 6 years ago
    ikram168

    tq bro…kongsi resepi nih…baru lepas bt dengan bini haku…mudah dan senang

    Reply
    • 6 years ago
      Amir Said

      Tahniah dah berjaya buat. 😀

      Reply
  3. 6 years ago
    isza

    ok.. esok akak buat..
    selamat menyambut Aidilfitri buat Amir..
    jika ada salah silap semasa berinteraksi di alam maya..
    Maaf dipinta..

    Reply
    • 6 years ago
      Amir Said

      Selamat hari raya jugak Kak Isza. Maaf juga kalau ada salah dan silap, terguris kata. Semoga ceria di hari lebaran. 🙂

      Reply
  4. 6 years ago
    Shafiq

    Sedap2…hehe
    Amir, nanti try buat cornflakes butterscotch plak…Sedap jgak
    Madu+Butter tu ganti dengan Caramel + Butter

    [Selamat Hari Raya Aidilfitri to all Oh Malaysia’s readers
    ~Taqabbalallahu minna wa minkum]

    Reply
    • 6 years ago
      Amir Said

      Thanks Shafiq untuk resepi tu. Nanti aku cuba. 😀
      By the way, selamat hari raya. maaf zahir dan batin.

      Reply
  5. 6 years ago
    Suzlin

    esok kami buat ni la :]

    Reply
    • 6 years ago
      Amir Said

      Buat lah sementara belum raya ni. 🙂

      Reply
  6. 6 years ago
    ROJAK

    saya suka kuih ni tanpa dicampur biji2 atau apa2 kat atas dia hehehe

    Reply
    • 6 years ago
      Amir Said

      Hehe. Manik-manik kat atas tu sekadar nak mencantikan rupa je. Boleh je kalau tak nak letak. 😀

      Reply
  7. 6 years ago
    miss lolly

    MY FEVERET ! MAKAN BANYAK2 PUN XMUAKK 🙂

    Reply
  8. 6 years ago
    ieka

    senang nk buat…anak2 jer yg membuatnye…thanks bro

    Reply
    • 6 years ago
      Amir Said

      Terima kasih Kak Ieka kerana mencuba. 🙂

      Reply
  9. 6 years ago
    mae

    thanks 4 de resepi..terbaek…lah..

    Reply
  10. 5 years ago
    adnin saffiya

    Kalau buat ikut resepi ni..
    dapat berapa biji ek?

    Reply
    • 5 years ago
      Amir Said

      Dalam 70 biji.

      Reply
  11. 5 years ago
    Erin

    camne nak buat caramel? untuk ganti dgn madu. thanks

    Reply
    • 5 years ago
      Amir Said

      Kalau saya la, saya masukkan 4 sudu besar gula dalam loyang, panaskan dengan api yang kecil. bila dah warna perang, kacau sedikit dengan air.

      (ni cara buat karamel untuk puding karamel)

      Reply
  12. 5 years ago
    Erin

    sorry…. untuk ganti dgn madu.

    Reply
    • 5 years ago
      kak ina

      klau ganti madu dah x jadi cornflake maduuuu

      Reply
  13. 5 years ago
    alya afina nabila

    slalu buat mse nq rye….
    lps buat smue brbut nq mkan smpai sye pon x smpt nq mkn…. x ape lh x dpt rse ..
    tpi sronok cause dpt buat…

    Reply
  14. 5 years ago
    nazra

    alaaaaaaaaa dok ingat biskut cornflakes ni tak pyh dah nk guna oven. takdan nak bakaq ni 😀

    Reply
  15. 5 years ago
    juju

    Salam..hope my anak suka akannya.

    Reply
  16. 5 years ago
    haliza

    salam…anak sy amat gemarinya…

    Reply
    • 5 years ago
      Amir Said

      Wslm. Terima kasih kerana mencuba. 🙂

      Reply
  17. 5 years ago
    atikah

    kena bakar api bawah atau ats ?

    Reply
    • 5 years ago
      Amir Said

      Saya bakar guna api bawah.

      Reply
  18. 5 years ago
    ika

    hari ney nk try buat, hope jadi..:)

    Reply
  19. 5 years ago
    ibu shafikilafridi

    dah jd… sebelum nie da pernah buat tp gula x hancur.. sekarang da buat dan gula da x berketul-ketul lg dah… btw thanks yew sbb share resepi nie.. 🙂

    Reply
  20. 4 years ago
    yanti love

    mcm mana nak biar kan cornflakes kekal rangup lebih lama…
    dan conrflakes tak berderai

    Reply
  21. 4 years ago
    mel mulan

    slamat berpuasa bakar berapa lama? tq:-)

    Reply
    • 4 years ago
      Amir Said

      Bakar selama 10 minit, suhu 150 celcius.

      Reply
      • 4 years ago
        Qaseh Arissa

        Salam…Cornflakes madu tu blh tahan brape lama ya?

        Reply
        • 4 years ago
          Amir Said

          Kalau simpan dalam bekas kedap udara, tahan lama jugak. Tapi saya tak pasti berapa lama.

          Reply
  22. 4 years ago
    Qaseh Arissa

    Satu lagi…gula guna gula kasar ye?

    Reply
    • 4 years ago
      Amir Said

      Guna gula kasar je. 🙂

      Reply
  23. 4 years ago
    nadya

    kalau xbakar..blh guna cara lain x?sbb ada yg kta just letak dlm peti ais je..blh ke cmtu?tq 🙂

    Reply
  24. 4 years ago
    noraini samad

    emmmmm….saye buat corn flaks memang jadi…..trime kasih dapur malaysia…….selamat hari raya

    Reply
  25. 4 years ago
    lyana ennely

    oven sy pelik, suhu kne 100c, mse 5minit je.. klu lebih.. hangus….

    Reply
  26. 4 years ago
    yaya

    hi, saya repost ya. thanks

    Reply
  27. 4 years ago
    filthyemails

    x sedap sebab madu nyerrr x melekat sebati dan cepat lemau dan x tahan lamerrr

    Reply
  28. 3 years ago
    Corn Flakes

    It’s amazing to pay a quick visit this web page and reading the views of
    all colleagues regarding this post, while I am also zealous of getting experience.

    Reply
  29. 3 years ago
    ika

    tq

    Reply
  30. 3 years ago
    domain

    Hi there to all, because I am actually eager of reading this web site’s post to be updated
    daily. It includes nice data.

    Reply
  31. 3 years ago
    hiidol.blogspot.com

    Morgan of Aurora, New York, was appointed Wells Fargo’s first
    president. If you are giving wine or a wine gift basket, it
    is better to ask permission or get details regarding whether the person actually drinks (or might drink too much and not want temptation).
    The next thing you need to do is to customize these t-shirts with your company logo.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *