Resepi Puding Karamel

Bahan-bahan

7 biji telur
1/2 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu besar esen Vanilla
1/2 tin susu pekat
1 tin susu cair
3 sudu besar gula – untuk buat karamel

Cara-cara

  1. Masukkan gula ke dalam loyang dan panaskan di atas api yang kecil. Kacau sehingga gula menjadi cair dan keperangan. Masukkan 2 sudu besar air dan ratakan. Sejukkan loyang.
  2. Pukul telur di dalam bekas atau mangkuk. Masukkan tepung kastard, susu pekat, susu cair dan esen Vanilla. Kacau sehingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang tadi dan kemudian kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit.
  4. Siap untuk dihidangkan. Lebih sedap jika disejukkan dalam peti ais.

Puding kegemaran saya. πŸ™‚

[WD_FB id="1"]
80 Comments
  1. 7 years ago
    Lord Zara

    Woot!
    Amir, kamu buat sendiri kan?

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      haah. πŸ™‚

      Reply
      • 7 years ago
        Lord Zara

        @Amir Said, aku kalau buat tak bleh potong~

        >.<

        Reply
        • 7 years ago
          Amir Said

          apsal x boleh potong?

          Reply
          • 7 years ago
            Lord Zara

            @Amir Said, dia cam lembek~
            apa masalah ek? >.<

          • 7 years ago
            Amir Said

            maybe kurang tepung kastard kot…

          • 7 years ago
            lylaROCKprincess

            @Amir Said,
            yup2…
            slalu kalu lembik tue sbb kurang tepung…

          • 6 years ago
            aida

            saya selalu jgk wt puding ni tp tanpa tepung kastard & susu pekat…
            hanya mnggunakan susu cair & telur pun cuma 6biji.
            kalau nk cantik n nmpak licin masak cara double boiling…
            cantik,licin & sedap…..

          • 6 years ago
            Amir Said

            Hehe. Thanks for the tips. Nanti saya cuba. Btw boleh explain macam mana cara double boiling tu?

          • 6 years ago
            aida

            double boiling adalah masak dlm air dgn mnggunakan ketuhar.
            caranya letak loyang adunan ke dlm bekas berisi air kmudian masukkan dlm ketuhar…dgn cra ni air wap xkn menitis ke dlm loyang mcm yg terjadi smasa kukus dlm periuk kukusan….

          • 6 years ago
            Amir Said

            Ooo. Ok. thanks for the tips. πŸ™‚

  2. 7 years ago
    sweet

    biasa beli je sbb x pndai nak buat :))

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      cuba la buat. dulu saya camtu jugak. selalu beli je, tp rugi sebab kalau beli mahal… pastu dapat makan sikit je…

      Reply
      • 7 years ago
        eliza nabilah

        @Amir Said,
        btol3…mahalnye bukan men, tapi quantity pun ciput gak..
        bek buat sndiri..saya wat lak gula terlebih hangus..keke..de pahit2 la gula dibuatnye..tu br first try..akan dicuba lagi..

        Reply
    • 6 years ago
      Anonymous

      @sweet, setuju2 hehe

      Reply
  3. 7 years ago
    cikmin

    cikmin suka buat yang ada blend roti gardenia tu..so kurang sket penggunaan telurnya tu… πŸ™‚

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      saya suka telur banyak. hehe. ada org x suka sebab muak..

      Reply
  4. 7 years ago
    Hazila

    Salam,
    Wow really impressed. Nanti nak cuba buat sebab selalu tak letak tepung kastad.

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      oo ye ke? saya tengok resepi2 kat internet lain sikit. ni saya buat ikut resepi mak saya…

      Reply
  5. 7 years ago
    Zqah

    bestnya .. mintak sikit ?

    p/s : dah ada kat kmmn kan ? =p

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      nak? ada sikit dalam fridge. hehe.
      skg ada kat telok kalong.. πŸ™‚

      Reply
  6. 7 years ago
    H.P.B Blog

    wah
    nih sah manis nih
    aku kalau manis sangat tak gemar
    hahaha

    P/S : Contest Cerpen Sesedap Rasa

    P/S : Download Filem : Jangan Pandang Belakang Congkak 2 & Devil

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      x manis sangat pun Hans.. resepi ni mmg ngam2 je rasa manisnya..

      Reply
  7. 7 years ago
    iza

    Salam…

    Sedapnya…..
    dah pernah buat tp x nk jadi elok, lembik je,
    sudahnya beli je la….

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      cuba la buat lagi. dah jadi xpayah nak beli2 lagi. πŸ™‚

      Reply
  8. 7 years ago
    lylaROCKprincess

    pernah wat skalik jerk…
    tp dulu I pakai susu cair jerk…
    xpakai susu pekat…
    maybe that’s why the taste is kinda weird…
    haha…
    thanks for sharing…

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      ada jugak yg x guna susu pekat. biasanya dorg guna gula je. btw, banyak cara untuk puding karamel ni. ada yang tambah esen vanilla.

      Reply
  9. 7 years ago
    isza

    oh puding karamel yang manis..
    harus dijauhi buat ketika ini..

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      saya buat x manis sangat. ok la. hehe..

      Reply
  10. 7 years ago
    eyra

    perghhh hebat kau

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      senang je eyra. resepi ni simple je. kalau ikut betul2 bahan tu, insyaallah jadi. πŸ™‚

      Reply
  11. 7 years ago
    afiq aiman

    fulamak! sedap tu..blh buka restoran kalau mcm ni

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      insyaallah. mmg plan nak bukak restoran sendiri. tp lambat lagi la. tunggu dah grad. πŸ™‚

      Reply
  12. 7 years ago
    csue

    biasanya saya tmbh sedikit esen vanilla… nk bg kurang hanyir telur…

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      ok jugak letak vanilla. baunya lebih menyenangkan. πŸ™‚

      Reply
      • 7 years ago
        csue

        @Amir Said, makan plak ngan fruit cocktail… mmg nyaman…

        Reply
  13. 7 years ago
    yin yuki

    wahh, sdapny..my fav tuh!

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      ni pun my feveret jgk. suka makan puding ni lagi2 time buka puasa. πŸ™‚

      Reply
  14. 7 years ago
    mie

    menarik ni!!
    bole tempah ke???
    heheeee

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      mie, aku buat saje2 je ni. haha.

      Reply
  15. 7 years ago
    yanmie

    Ya allah…menggiurkan….meleh abis air liur nie tgk..nmpk menyelerakan, kyan buat sekali pun xlepas2 lg..xlalu nk mkn..sbb x sedap..hahaa

    besok nk try buat….klu berjaya nnti akak share kt blog..hahaha doa2 lah berjaya buat…kuikuikui

    Reply
    • 7 years ago
      Amir Said

      kak yan ikut je resepi ni. insyaallah jadi. saya pun ikut resepi mak saya. πŸ™‚

      Reply
  16. 7 years ago
    Lord Zara

    Pergh!
    mer, yang improved nampak cool!
    >.<

    Reply
  17. 7 years ago
    izulman

    Aku tk pnh buat nnt aku buat pulak la hehe

    Reply
  18. 7 years ago
    Faisal

    wah.dasyat gile…aku x pandai nak masak..hehe

    Reply
  19. 7 years ago
    Ayabizz

    pandainya Amir memasak..boleh jadi chef ni.. πŸ™‚ . Tahniah…

    Reply
  20. 7 years ago
    L@n@ aka mak budak

    eh..senangnyer resepinyer .. tq for sharing .. nnt nak try lorr..

    Reply
  21. 7 years ago
    kamsiah

    salam tuan rumah
    dari blog yanmie…terus ke sini,terpaku dek puding karamel…

    Reply
  22. 7 years ago
    naazyra

    dh lama tak buat benda ni. dulu first time buat masa blaja kt uni. tp takde sp nk mkn sbb my family they hardly eat things yg luar dari kebiasaan..huhu..mkn sendiri la. tp sedap gak πŸ˜›

    Reply
  23. 7 years ago
    noa

    hebatnye ko

    Reply
  24. 7 years ago
    zurena

    wah.. sedapnya puding tu… mmg suka makan puding ni…..

    Reply
  25. 7 years ago
    eikieyn

    huhu..terus rase lapa..da lame tak mkn puding caremel!!

    Reply
  26. 7 years ago
    Scarlett O'Hara

    Baunya memang sedap tapi saya tak suka susu!!!!!!

    Reply
  27. 7 years ago
    ima

    alamak, nie yg nak cuba buat nie. nmpak cam sedap jer. heee~ πŸ™‚

    Reply
  28. 7 years ago
    nur

    wah….hebat ah…
    bile la nk wat sdiri..nak cr tepung kastrd and esen satu hal pulak..hahah

    Reply
  29. 6 years ago
    nur

    sudu dalam resepi tu sudu makan ke sudu teh. thanks πŸ™‚

    Reply
    • 6 years ago
      Amir Said

      Sudu makan. πŸ™‚

      Reply
  30. 6 years ago
    maisurah

    saya pun ada buat resepi cream caramel πŸ™‚

    Reply
  31. 6 years ago
    sepet_kuku

    assalam..alamak…bahaya berada dimana-mana diblog ini..ada entry yg boleh membuatkan saya..tak keruan..lalu, merembes lah air liur…
    uhuhuhu..pengsan tgk makanan…*sepet pantang tengok!…haha

    *bagus gaks…siap ada resepi..pantang tengok..belum tentu rajin nak buat…aduhaiiii…hehe

    Reply
  32. 6 years ago
    ida

    wah2..macam menarik jeeee

    Reply
  33. 6 years ago
    muse

    my fav ni huhuhu

    Reply
  34. 6 years ago
    cik laila

    wahhh , besh nye ,, hehehe

    Reply
  35. 6 years ago
    shark

    nampak sedappp..nyum nyum πŸ™‚

    Reply
  36. 6 years ago
    zul

    i lke πŸ™‚

    Reply
  37. 6 years ago
    nurul

    salam…
    nk mntak share ea resepi nih…
    first tyme nk wat…
    slalu beli jer…
    tp xpuas la….
    skit jer…kdg2 ta sedap…huhu…
    πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚

    Reply
    • 6 years ago
      Amir Said

      Boleh silakan. Buat sendiri puding ni lagi berbaloi. Sedap pun sedap. Kadang2 orang jual banyak letak tepung kastard, so tak sedap sangat.

      Reply
  38. 6 years ago
    nadia

    sudu besar??
    sudu mkan biase tu lah eh??
    nk try la…but xde experience sgt laaaa…tkot xjd πŸ˜€

    Reply
  39. 6 years ago
    Anonymous

    sya baru cuba resepi puding karamel ni tadi,alhamdulillah brjaya..cantik n sedap…

    Reply
  40. 6 years ago
    zue

    jeng..jeng…mcm nak cube yg ni lak. heheheheh.

    Reply
  41. 6 years ago
    aishah

    salam,
    aritu sy ada buat puding karamel…tp x boh tepung kastard.
    just boh susu cair, telur n gula n esen vanilla jer…kalu boh tepung ada beza ke??

    Reply
  42. 5 years ago
    ekin

    saya pnah wat..tp gune sntan kotak…x guna tepung..pas 2 masak wat double boiling…

    Reply
  43. 5 years ago
    Kak Bani

    menyelerakan ler…balik umah kang nak buat ler
    dah lama tak makan puding ni ermm…

    Reply
  44. 5 years ago
    pqa

    salam nak tanye..sy tak suke lau ase telor sgt..mcm mane eik nak wat lau tak nak bau telOr ur sgt?

    Reply
    • 5 years ago
      Amir Said

      Cuba letak esen vanilla banyak sikit.

      Reply
  45. 5 years ago
    mohd herry

    mula2 buat puding karemal roti jd,buat kali kedua x jadi…

    Reply
  46. 5 years ago
    nur,aimi balqis

    lama dah mama tak masak pudig karamel ni geramnya tengok nak ambil reepi la

    Reply
  47. 4 years ago
    nadzirah

    salam, nak tanya, 1/2 sudu besar tepung kastard tu guna sudu besi yg selalu guna utk makan ataupun sudu yg nak buat kek tu?

    Reply
    • 4 years ago
      Amir Said

      Saya guna sudu besi yang orang selalu guna utk makan tu.

      Reply
  48. 4 years ago
    anon

    bulan dah gelap

    Reply
  49. 2 years ago
    zana

    sy da try ikut resepi ni..mmg terbaik..tqvm for sharing the resepi..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *