Resepi Puding Karamel

Chef Adam, July 23, 2012

Bahan-bahan

7 biji telur
1/2 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu besar esen Vanilla
1/2 tin susu pekat
1 tin susu cair
3 sudu besar gula – untuk buat karamel

Cara-cara

  1. Masukkan gula ke dalam loyang dan panaskan di atas api yang kecil. Kacau sehingga gula menjadi cair dan keperangan. Masukkan 2 sudu besar air dan ratakan. Sejukkan loyang.
  2. Pukul telur di dalam bekas atau mangkuk. Masukkan tepung kastard, susu pekat, susu cair dan esen Vanilla. Kacau sehingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang tadi dan kemudian kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit.
  4. Siap untuk dihidangkan. Lebih sedap jika disejukkan dalam peti ais.

Puding kegemaran saya. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

,,,,,,

83 thoughts on “Resepi Puding Karamel”

  1. Lord Zara says:

    Woot!
    Amir, kamu buat sendiri kan?

    1. Amir Said says:

      haah. :-)

      1. Lord Zara says:

        @Amir Said, aku kalau buat tak bleh potong~

        >.<

        1. Amir Said says:

          apsal x boleh potong?

          1. Lord Zara says:

            @Amir Said, dia cam lembek~
            apa masalah ek? >.<

          2. Amir Said says:

            maybe kurang tepung kastard kot…

          3. @Amir Said,
            yup2…
            slalu kalu lembik tue sbb kurang tepung…

          4. aida says:

            saya selalu jgk wt puding ni tp tanpa tepung kastard & susu pekat…
            hanya mnggunakan susu cair & telur pun cuma 6biji.
            kalau nk cantik n nmpak licin masak cara double boiling…
            cantik,licin & sedap…..

          5. Amir Said says:

            Hehe. Thanks for the tips. Nanti saya cuba. Btw boleh explain macam mana cara double boiling tu?

          6. aida says:

            double boiling adalah masak dlm air dgn mnggunakan ketuhar.
            caranya letak loyang adunan ke dlm bekas berisi air kmudian masukkan dlm ketuhar…dgn cra ni air wap xkn menitis ke dlm loyang mcm yg terjadi smasa kukus dlm periuk kukusan….

          7. Amir Said says:

            Ooo. Ok. thanks for the tips. :-)

  2. sweet says:

    biasa beli je sbb x pndai nak buat :))

    1. Amir Said says:

      cuba la buat. dulu saya camtu jugak. selalu beli je, tp rugi sebab kalau beli mahal… pastu dapat makan sikit je…

      1. eliza nabilah says:

        @Amir Said,
        btol3…mahalnye bukan men, tapi quantity pun ciput gak..
        bek buat sndiri..saya wat lak gula terlebih hangus..keke..de pahit2 la gula dibuatnye..tu br first try..akan dicuba lagi..

    2. Anonymous says:

      @sweet, setuju2 hehe

  3. cikmin says:

    cikmin suka buat yang ada blend roti gardenia tu..so kurang sket penggunaan telurnya tu… :)

    1. Amir Said says:

      saya suka telur banyak. hehe. ada org x suka sebab muak..

  4. Hazila says:

    Salam,
    Wow really impressed. Nanti nak cuba buat sebab selalu tak letak tepung kastad.

    1. Amir Said says:

      oo ye ke? saya tengok resepi2 kat internet lain sikit. ni saya buat ikut resepi mak saya…

  5. Pingback: Resepi Puding Karamel « news@yoys
  6. Zqah says:

    bestnya .. mintak sikit ?

    p/s : dah ada kat kmmn kan ? =p

    1. Amir Said says:

      nak? ada sikit dalam fridge. hehe.
      skg ada kat telok kalong.. :-)

    1. Amir Said says:

      x manis sangat pun Hans.. resepi ni mmg ngam2 je rasa manisnya..

  7. iza says:

    Salam…

    Sedapnya…..
    dah pernah buat tp x nk jadi elok, lembik je,
    sudahnya beli je la….

    1. Amir Said says:

      cuba la buat lagi. dah jadi xpayah nak beli2 lagi. :-)

  8. pernah wat skalik jerk…
    tp dulu I pakai susu cair jerk…
    xpakai susu pekat…
    maybe that’s why the taste is kinda weird…
    haha…
    thanks for sharing…

    1. Amir Said says:

      ada jugak yg x guna susu pekat. biasanya dorg guna gula je. btw, banyak cara untuk puding karamel ni. ada yang tambah esen vanilla.

  9. isza says:

    oh puding karamel yang manis..
    harus dijauhi buat ketika ini..

    1. Amir Said says:

      saya buat x manis sangat. ok la. hehe..

  10. eyra says:

    perghhh hebat kau

    1. Amir Said says:

      senang je eyra. resepi ni simple je. kalau ikut betul2 bahan tu, insyaallah jadi. :-)

  11. afiq aiman says:

    fulamak! sedap tu..blh buka restoran kalau mcm ni

    1. Amir Said says:

      insyaallah. mmg plan nak bukak restoran sendiri. tp lambat lagi la. tunggu dah grad. :-)

  12. csue says:

    biasanya saya tmbh sedikit esen vanilla… nk bg kurang hanyir telur…

    1. Amir Said says:

      ok jugak letak vanilla. baunya lebih menyenangkan. :-)

      1. csue says:

        @Amir Said, makan plak ngan fruit cocktail… mmg nyaman…

  13. yin yuki says:

    wahh, sdapny..my fav tuh!

    1. Amir Said says:

      ni pun my feveret jgk. suka makan puding ni lagi2 time buka puasa. :-)

  14. mie says:

    menarik ni!!
    bole tempah ke???
    heheeee

    1. Amir Said says:

      mie, aku buat saje2 je ni. haha.

  15. yanmie says:

    Ya allah…menggiurkan….meleh abis air liur nie tgk..nmpk menyelerakan, kyan buat sekali pun xlepas2 lg..xlalu nk mkn..sbb x sedap..hahaa

    besok nk try buat….klu berjaya nnti akak share kt blog..hahaha doa2 lah berjaya buat…kuikuikui

    1. Amir Said says:

      kak yan ikut je resepi ni. insyaallah jadi. saya pun ikut resepi mak saya. :-)

  16. Lord Zara says:

    Pergh!
    mer, yang improved nampak cool!
    >.<

  17. izulman says:

    Aku tk pnh buat nnt aku buat pulak la hehe

  18. Faisal says:

    wah.dasyat gile…aku x pandai nak masak..hehe

  19. Ayabizz says:

    pandainya Amir memasak..boleh jadi chef ni.. :) . Tahniah…

  20. eh..senangnyer resepinyer .. tq for sharing .. nnt nak try lorr..

  21. kamsiah says:

    salam tuan rumah
    dari blog yanmie…terus ke sini,terpaku dek puding karamel…

  22. naazyra says:

    dh lama tak buat benda ni. dulu first time buat masa blaja kt uni. tp takde sp nk mkn sbb my family they hardly eat things yg luar dari kebiasaan..huhu..mkn sendiri la. tp sedap gak 😛

  23. zurena says:

    wah.. sedapnya puding tu… mmg suka makan puding ni…..

  24. eikieyn says:

    huhu..terus rase lapa..da lame tak mkn puding caremel!!

  25. Baunya memang sedap tapi saya tak suka susu!!!!!!

  26. ima says:

    alamak, nie yg nak cuba buat nie. nmpak cam sedap jer. heee~ :)

  27. nur says:

    wah….hebat ah…
    bile la nk wat sdiri..nak cr tepung kastrd and esen satu hal pulak..hahah

  28. nur says:

    sudu dalam resepi tu sudu makan ke sudu teh. thanks :)

    1. Amir Said says:

      Sudu makan. :-)

  29. maisurah says:

    saya pun ada buat resepi cream caramel :)

  30. sepet_kuku says:

    assalam..alamak…bahaya berada dimana-mana diblog ini..ada entry yg boleh membuatkan saya..tak keruan..lalu, merembes lah air liur…
    uhuhuhu..pengsan tgk makanan…*sepet pantang tengok!…haha

    *bagus gaks…siap ada resepi..pantang tengok..belum tentu rajin nak buat…aduhaiiii…hehe

  31. ida says:

    wah2..macam menarik jeeee

  32. muse says:

    my fav ni huhuhu

  33. cik laila says:

    wahhh , besh nye ,, hehehe

  34. shark says:

    nampak sedappp..nyum nyum :)

  35. nurul says:

    salam…
    nk mntak share ea resepi nih…
    first tyme nk wat…
    slalu beli jer…
    tp xpuas la….
    skit jer…kdg2 ta sedap…huhu…
    :) :) :)

    1. Amir Said says:

      Boleh silakan. Buat sendiri puding ni lagi berbaloi. Sedap pun sedap. Kadang2 orang jual banyak letak tepung kastard, so tak sedap sangat.

  36. nadia says:

    sudu besar??
    sudu mkan biase tu lah eh??
    nk try la…but xde experience sgt laaaa…tkot xjd 😀

  37. Anonymous says:

    sya baru cuba resepi puding karamel ni tadi,alhamdulillah brjaya..cantik n sedap…

  38. zue says:

    jeng..jeng…mcm nak cube yg ni lak. heheheheh.

  39. aishah says:

    salam,
    aritu sy ada buat puding karamel…tp x boh tepung kastard.
    just boh susu cair, telur n gula n esen vanilla jer…kalu boh tepung ada beza ke??

  40. ekin says:

    saya pnah wat..tp gune sntan kotak…x guna tepung..pas 2 masak wat double boiling…

  41. Kak Bani says:

    menyelerakan ler…balik umah kang nak buat ler
    dah lama tak makan puding ni ermm…

  42. pqa says:

    salam nak tanye..sy tak suke lau ase telor sgt..mcm mane eik nak wat lau tak nak bau telOr ur sgt?

    1. Amir Said says:

      Cuba letak esen vanilla banyak sikit.

  43. mohd herry says:

    mula2 buat puding karemal roti jd,buat kali kedua x jadi…

  44. nur,aimi balqis says:

    lama dah mama tak masak pudig karamel ni geramnya tengok nak ambil reepi la

  45. nadzirah says:

    salam, nak tanya, 1/2 sudu besar tepung kastard tu guna sudu besi yg selalu guna utk makan ataupun sudu yg nak buat kek tu?

    1. Amir Said says:

      Saya guna sudu besi yang orang selalu guna utk makan tu.

  46. anon says:

    bulan dah gelap

  47. zana says:

    sy da try ikut resepi ni..mmg terbaik..tqvm for sharing the resepi..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Penaja

Follow Twitter

Geng Dapur Malaysia

Kategori

Statistik Pelawat