Dessert

Puding Roti Karamel

  Jom kita cuba resepi puding roti karamel ini dengan hanya mengikut resepi simple di bawah ini! Bahan-bahan: 3 sudu besar gula pasir 1 sudu besar air panas Cara Penyediaannya: Masak gula di dalam kuali sehingga perang. Masukkan air dan kacau sehingga gula larut. Tuang ke ...
puding karamel

Cocktail

Air cocktail yang selalunya dijadikan sebagai dessert atau pencuci mulut ini sangat sedap diminum memandangkan cuaca panas sekarang. Caranya sangat mudah dan cepat. Sememangnya harus dicuba. Bahan-bahannya: 2 tin besar cocktail buah-buahan 2 tin susu cair 1 tin laici atau longan *1 bekas besar ...
cocktail

Pavlova

Biasanya, pavlova dihidangkan bersama whipped cream dan buah segar seperti strawberry, kiwi, mango, blueberry, cherry, raspberry atau sebagainya. Seeloknya dimakan dengan buah yang mempunyai rasa masam untuk mengimbangi rasa manis meringue. Jom kita belajar sama-sama resepi ini. Bahan-bahan: 4 biji putih telur 1 cawan ...
pavlova

Kek Pelangi Kukus

Hari ni admin ingin kongsikan resepi kek pelangi kukus yang sangat sedap, lembut dan moist. Jom kita belajar buat menggunakan resepi di bawah ini. Bahan-Bahan: (Loyang 7 x 7 x 3) 1 cawan mentega ¾ cawan gula kastor (guna 1/2 cawan aje tp tetap ...
kek pelangi kukus

Puding Roti Epal

Dah nak dekat puasa ni boleh la buat puding roti epal untuk juadah berbuka. Memang sedap. Sangat lembut. Puding roti epal ini sedap sahaja jika dimakan begitu sahaja. Tak perlu buat sos kastard. Jom belajar cara-cara nak buat. Bahan-Bahan:  6 keping roti sandwich  4 ...
puding roti dan epal

Cheesy Wedges

Terliur pula tengok cheesy wedges yang meleleh tu. Daripada makan di KFC dan McD, jom kita belajar buat sendiri cheesy wedges ini. Sangat mudah dan enak! Bahan-Bahan:  500gm frozen wedges 200gm shredded cheddar cheese “Emborg” brand-yg warna oren (boleh guna cheese slices) (saya guna SCS cheese ...
cheesy wedges

Kek Lapis Kukus Cream Cheese

Bagi penggemar cheese di luar sana, pastinya kek lapis kukus cream cheese ini buat anda terliur apabila merasanya. Jom kita belajar cara membuatnya mengikut resepi di bawah. BAHAN A: 250 gm cream cheese 60 gm gula halus 1 biji telur 1 sudu besar air ...
kek lapis keju kukuskek lapis kukus cream cheese

Aiskrim Choki Choki

Aiskrim sememangnya sedap untuk sesiapa sahaja yang mencubanya. Admin ingin share satu resepi aiskrim choki choki yang sangat simple untuk anda cuba. Semestinya buat anda terliur! Bahan-bahan: 1 tin susu pekat 1 tin susu cair 4 tin air (guna tin kosong dari bekas susu) ...
Aiskrim Choki Choki

Resepi Cheesekut

Resepi Cheesekut ok ? Resepi sangat sangat mudah untuk dibuat kerana anda tidak perlu menggunakan pengukus dan juga oven kerana anda perlu biarkannya mengeras dalam peti sejuk sahaja.Selain itu , masa yang diperlukan untuk membuat resepi ini juga tidak lama kerana ianya hanya memerlukan ...
resep gampacheesekutng 4 bahan cheesekut tanpa oven

Resepi Mufin Telur

Resepi Mufin Telur ok ? Resepi ini hanya memerlukan masa selama 35 minit sahaja untuk membuatnya, iaitu 10 minit untuk menyediakan bahan dan 25 minit untuk memasaknya.Selain mudah , resepi ini sangat sedap kerana rasanya yang lembut dan berlemak dapat membangkitkan selera makan anda.Apa tunggu ...
1resipi egg muffin

Resepi Apam Cheese

Resepi Apam Cheese ok ? Cara membuat apam cheese lebih kurang macam membuat apam polka dot , akan tetapi rasnaya tidak sama kerana apam polka dot menggunakan blueberry manakala apam cheese pula menggunakan keju.Selain itu , resepi ini sangatlah mudah untuk diamasak kerana ia hanya ...
apam cheese

Resepi Blueberry Cheese Cake

Resepi Blueberry Cheese Cake ok ? Resepi ini merupakan resepi kegemaran semua orang , tidak kira bangsa dan juga agama . Ini kerana , menu ini terdapat kombinasi rasa diantara blueberry dan juga cheese yang dapat membangkitkan selera makan setiap orang yang memakan nya.Selain itu ...
blueberry cheese cake

Resepi Bingka Roti Kukus Pandan

Resepi Bingka Roti Kukus Pandan ok ? Bingka selalunya memerlukan tepung gandum sebagai bahan utama untuk membuatnya . Akan tetapi , kali ini , Chef ingin ajarkan cara untuk membuat bingka yang lebih senang yang hanya menggunakan roti sebagai bahan utama . Selain itu ...
bingka roti kukus pandan

Resepi Roti Kukus Kurma Bersantan

Resepi Roti Kukus Kurma Bersantan ok ? Resepi ini bukan sahaja sedap , malah ianya juga sangat mudah untuk dibuat . Selain itu , bahan yang anda perlukan untuk membuat resepi ini tidaklah sukar untuk didapati kerana ianya menggunakan bahan asas sahaja.Walaubagaimanapun , resepi ...
roti kukus kurma bersantan

Resepi Roti Gulung Seaweed

Resepi Roti Gulung Seaweed ok ? Bagi individu yang sedang diet tu , anda boleh mencuba resepi ini kerana roti mengandungi lebih banyak karbohidrat, protin, kalsium dan zat besi berbanding dengan nasi putih yang kita selalu makan.Selain itu , seaweed juga baik untuk penghadaman ...
roti gulung seaweed

Resepi Puding Roti Bakar

Resepi Puding Roti Bakar ok ? Resepi puding roti  amat di gila’i ramai khususnya dikalangan wanita.Ini kerana , resepi ini sangat sedap kerana rasanya yang manis , sedikit rangup , berlemak dan juga sangat sedap.Selain itu , ianya juga sangat mudah untuk dibuat , ...
puding roti bakar

Resepi Bubur Cha Cha

Resepi Bubur Cha Cha ok? Resepi bubur cha cha sangat sedap kerana rasanya yang pekat dan berlemak . Selain itu , resepi ini merupakan resepi turun temurun yang di jadikan sebagai pencuci mulut.Resepi ini juga sangat sesuai jika dihidangkan pada waktu minum petang ataupun ...
bubur cha cha

Resepi Bubur Keladi

Resepi Bubur Keladi ok ? Bubur keladi memang amat sedap , tidak kira di makan ketika ianya sedang hangat mahupun dingin . Akan tetapi anda perlu berhati-hati kerana , jika anda tersalah masak , tekak anda akan berasa kebas kerana sifat keladi adalah gatal ...
bubur keladi

Resepi Bubur Jagung

Resepi Bubur Jagung ok ? Menu ini di antara menu yang sering di jumpai ketika musim cuti sekolah kerana terdapat banyak kenduri kahwin.Selain itu , resepi ini juga sangat sedap kerana rasanya yang manis dan juga berlemak yang pastinya membuka selera .Akan tetapi , ...
resepi bubur jagung

Resepi Puding Karamel Coklat

Resepi Puding Karamel Coklat ok ? Resepi ini sangat sedap dan juga agak mudah untuk dibuat.Selain itu,menu ini adalah antara resepi yang khusus bagi peminat dessert dan coklat.Disamping bulan ramadhan yang bakal menjelang ini ,Chef ingin kongsikan cara untuk membuat resepi ini bersama anda ...
puding coklat caramel