Valentine Day Menurut Pandangan Islam

Hari ‘kasih sayang’ yang dirayakan oleh orang-orang Barat pada bulan Februari yang disebut ‘Valentine Day’ amat popular dan merebak di seluruh pelusuk dunia bahkan di Malaysia turut menerima tempiasnya. Sebelum menjelangnya 14 Februari setiap tahun, di mana-mana kita dapat lihat iklan-iklan yang mempromosi Valentine Day ini dan kadang-kadang masyarakat Islam turut meraikannya tanpa mengetahui sejarah di sebalik Valentine Day.

Sejarah Valentine

Valentine sebenarnya adalah seorang martyr (dalam Islam disebut ‘Syuhada’) yang kerana kesalahan dan bersifat ‘dermawan’ maka dia diberi gelaran Saint. Pada tanggal 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 – 270 M). Untuk mengagungkan St. Valentine yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai ‘upacara keagamaan’.

Tetapi sejak abad 16 M, ‘upacara keagamaan’ tersebut mulai beransur-ansur hilang dan berubah menjadi ‘perayaan bukan keagamaan’. Hari Valentine kemudian dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut “Supercalis” yang jatuh pada tanggal 15 Februari.

Setelah orang-orang Romawi itu masuk agama Nasrani (Kristian), pesta ‘supercalis’ kemudian dikaitkan dengan upacara kematian St. Valentine. Penerimaan upacara kematian St. Valentine sebagai ‘hari kasih sayang’ juga dikaitkan dengan kepercayaan orang Eropah bahwa waktu ‘kasih sayang’ itu mulai bersemi ‘bagai burung jantan dan betina’ pada tanggal 14 Februari.

Dalam bahasa Perancis Normandia, pada abad pertengahan terdapat kata “Galentine” yang bererti ‘galant atau cinta’. Persamaan bunyi antara galentine dan valentine menyebabkan orang berfikir bahawa sebaiknya para pemuda dalam mencari pasangan hidupnya pada tanggal 14 Februari.

Secara kesimpulannya Valentine Day ini lebih bercorak kepercayaan atau animisme belaka yang berusaha merosak akidah umat Islam dan pada masa yang sama memperkenalkan gaya hidup barat dengan bertopengkan percintaan, perjodohan dan kasih sayang.

Pandangan Islam

Sebagai seorang muslim tanyakanlah pada diri kita sendiri, apakah kita akan mencontohi begitu saja sesuatu yang jelas bukan bersumber dari Islam?

Mari kita renungkan Hadis Rasulullah s.a.w:
“Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.

Firman Allah s.w.t. dalam Surah Al-Imran ayat 85 :
“Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-sekali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”.

68 Comments
  1. 7 years ago
    naem

    good post 🙂

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      @naem, cepat je ko reply. Aku tak ping lagi entri ni kat GB. hehe.

      Reply
      • 7 years ago
        naem

        @oryza sativa, o..yaka…hu3..org first tu..keh3

        Reply
  2. 7 years ago
    ARC

    perghhhhhh dia da gune innity…bestnyeeee

    btw, aku dlu awek aku ajak sambut
    lalu terus aku marah die
    hak3

    bbudak skang ni ske ikot trend org tanpa usul periksa
    pelik la aku

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      Dah 2 minggu lebih guna innity ARC.
      Baguslah ko x sambut, bknya bagus pun. Jadi trend remaja plak suka2 sambut ni.

      Reply
  3. 7 years ago
    fauziibrahim

    tu la pasal.. anak-anak muda kita sekrang ni main ikut sambut je valentine day ni…

    Sekurang2 nak sambut pun hari kasih sayang baik kawin dulu lepas tu baru le sambut hari kasih sayang bila anniversary… kira halal dah masa tu

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      Setuju dgn pendapat Fauzi. Kalau dah kahwin tu lainlah kan sbb dah mmg sah suami isteri. Ni kalau sekadar pasangan kekasih baik tak payahlah. Buat dosa je.

      Reply
  4. 7 years ago
    1tomyam

    rasanya dah berbuih dah para ulamak dan cendikiawan Muslim dok bagi nasihat pasal Valentine day ni….tapi yang dok promote menda ni kat media massa pun Muslim jugak…..huhuhu

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      budak2 zaman skg tak nak ambik tahu pasal ni. Dorang nak happy je. Lagi satu, budaya ikut-ikutan ni byk menular dalam kalangan remaja.

      Reply
  5. 7 years ago
    Miss Lula

    tak pernah sambut dan taknak sambut pun.. teehee~
    hari2 adalah hari kasih sayang.. (:

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      Sama2.. aku pun tak pernah sambut dan takkan sambut.

      Reply
  6. 7 years ago
    farhana

    Ku rase mcm nak berkasih sayang hari2.. Heehee.. Itu lebih sweet dn bermakna.. Hik hik.. 🙂

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      Kahwinla cepat2 Farhana. Boleh berkasih sayang hari2. 🙂

      Reply
    • 6 years ago
      arini

      @farhana, betul2 tul,, hari2 ku penuh bermakna,,,,ahahah,, dekat persekitaran i, pasal velntine ni famaous la,, cuma secebis anak2 muda yang tak beriman jer buat,

      Reply
      • 6 years ago
        arini

        @arini, , opsss silap2 i mean tak famous la,, cuma secebis ank muda yang tak beriman jer buat,, opss maaf kesilapan amat dikesali

        Reply
  7. 7 years ago
    CIK SHA

    entry yg sgt2 bgs..tp tu la..yg suke menda2 cmni dak2 remaja yg mudah terikut2 budaya org luar ni ha..nk tegur pon susah..sbb dorg pon bukan nk amik thu sgt pun pasal benda2 cmni…yg dorg pikir nk seronok2 je…T_T

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      @CIK SHA, lagipun ramai jgk yg xtau sejarah Valentine Day. Patutnya kita edarkan risalah psl propaganda Kristian melalui Valentine ni kpd remaja2 di luar sana sebelum menjelangnya Valentine Day kan?

      Reply
      • 7 years ago
        CIK SHA

        betul..edarkan risalah..kat sekolah2 terutamanya..dulu masa cik sha blaja kt uni..setiap awal bulan 2 msti dh kuar dh risalah2 pasal benda ni..kat merata2 ada tmpl..budak2 masjid wat..tp ade gak yg masih degil..dok terikut2..mgkin sbb dh terbiasa..sbb tu cik sha cakap mulakan dari sekolah..biar celik sket mata budak2 remaja ni..dh besar baru dorg teringat dan xkan sambut..

        Reply
        • 7 years ago
          oryza sativa

          Betul tu Cik Sha, baik bagi kesedaran dari awal.
          Sy pun lambat tahu jugak actually. Masa form 4 baru tau. Tapi kalau kat sekolah rendah dah dimulakan, maybe pelajar akan ikut. masa tu mentah lagi kan.

          Reply
  8. 7 years ago
    shahrinabd

    timekasih sebab share…sy nak tau jugak asal usul valentine ni tapi malasnye nak search.

    baru je tepikir nak buat valentine kad..macam tak jadik je..

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      @shahrinabd, tak payahlah buat kad2 valentine. Valentine ni agenda Kristian je nak menyesatkan kita.

      Reply
  9. 7 years ago
    fiD

    bagus, ramai2 kite amek tawu k!

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      OK!

      Reply
  10. 7 years ago
    Norain Ishak

    dekat kyuem ni,english department wajibkan student create a love poem sempenn valentine’s day. tapi sebagai budak muslim dekat situ, kitorang anggap benda tu sebagai satu task yang perlu dibuat,bukan untuk menyambut valentine..ade sebilangan kecil pasangan kekasih tuh,dah tahu sejarah valentine’s day,tapi still nak celebrate jugak.haish,tak paham.

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      @Norain Ishak, kalau mcm tu takpelah. Bukan kita yg beria-ria nak buat kan.

      Reply
  11. 7 years ago
    fina fento

    nasib baik la dari takde bofren sampai dah ada bofren minat ke arah tu TAKDE..

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      Baguslah fina fento. Takde minat langsung pun xpe. Xpayah nak sambut2.

      Reply
  12. 7 years ago
    Syafiq Asnawi

    tiap2 tahun dok sebut jgn sambut mnde ni, tapi org duk sambut gak.. mmg dasar meleis sesat. nak jugak ikut cara barat..yang sambut tu mmg bodoh, hamjadah. tak tau ke yg die tu islam. asal couple je nak sambut valentine.. bengong. grrrr…

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      Tabiat orang2 kita. Setakat Valentine Day tu apalah sangat. Tak sambut pun tak rugi ape2.

      Reply
  13. 7 years ago
    ziana

    dulu masa muda2 kengkonon org sambut i pn nak sambut gak..tp bf a.k.a my husband now xsuke sbb dia kata bunga mahal!!
    skrg mmg xsambut lansung..buet perabis boras je!!

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      bagusla tu Ziana. hehe. bunga mmg mahal pun. sekuntum pun dah berapa. bunga2 tu pun layu jgk nanti, so membazir. 🙂

      Reply
  14. 7 years ago
    jajarina

    oho, saye pernah terbace psl ni.. btw, tanx 4 sharing amir.. memang betol pun, watpe la nak celebrate menda ni.. for me, mase bercinta dulu, stiap kali jumpe tu la hari kekasih.. ngahahaha 😀

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      @jajarina, mcm gambar testi ILuvIslam kat atas tu, “cinta dan kasih sayang ditunjukkan setiap hari, tidak hanya sekali setahun…”

      Reply
  15. 7 years ago
    afifisa

    haha
    post keagamaan ya kali ni?
    xpe, itu sesuatu yang bagus
    kita post benda2 ni setiap tahun
    semoga lama2 xde orang yg sambut benda ni

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      @afifisa, sekali-sekala kena bagi ceramah pulak. Ni asyik gosip2 hiburan je. Hehe.

      Reply
  16. 7 years ago
    Amirah Rashid

    setuju dgn poster iluvislam tu
    ape nk jd la budak2 skrg ni
    hari lain pn blh tunjuk kasih syg, etc
    yg sibuk nk tiru budaya org tu buat ape
    haih
    sabar ajela 🙂

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      @Amirah Rashid, bdk2 skg suka menunjuk2. Mcm dorg je dlm dunia ni yg ada kekasih.

      Reply
  17. 7 years ago
    cwa...

    huhu..aq suke post nie!tringat kat kwn aq yg bg tzkirah sal valentine day nie..hehe

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      @cwa…, aku pernah baca artikel ni masa kt sekolah. Lps baca baru tau, sblm tu mmg x tau ape2 pun.

      Reply
  18. 7 years ago
    hemy

    tiap kali nk dtg 14 feb je pasal ni..ahahahaha

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      xpe kesedaran. kalau publish artikel ni bulan Mei, orang tak berminat nak baca kot.

      Reply
  19. 7 years ago
    Wan Perlis

    masih ada lagi budak melayu yg sambut..
    dimana letaknya soal agama ?

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      @Wan Perlis, soal agama dah luntur dalam diri remaja2 skg. Iman pun kian nipis, senipis kulit bawang.

      Reply
  20. 7 years ago
    TMUkmkd

    dari sambut valentine kepada tak pakai spende dan projek anak tahun baru 2011.
    atau lebih awal daripada itu.
    kerana projek gagal atau digagalkan

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      teruk2 manusia zaman sekarang. macam-macam hal.

      Reply
  21. 7 years ago
    azizan4444

    makin nasihat makin ramai yg smbut ni…ssh la cmni..nk2 yg btol2 ikut trend lua tuh…mmg dhsyat..

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      hati dah keras, cakap apa pun tak guna. bagi nasihat ibarat mencurah air ke daun keladi la.. xde efek ape2pun.

      Reply
  22. 7 years ago
    shazali

    akhirnye, finally, kontestomihiko…
    ade gak yg tahu makne sbnr Valentine’s Day..

    na link kn blog bi bley

    Reply
    • 7 years ago
      oryza sativa

      @shazali, boleh2. silakan.

      Reply
      • 7 years ago
        zainab ieza

        salam..
        boleh tolong sy dalam hal berkaitan valentine’s day ni?

        Reply
  23. 6 years ago
    Shahrulsite

    Sebenarnya perkara ni tak perlu diperdebatkan lagi…thanks for shring this anyway 🙂

    Reply
  24. 6 years ago
    Anip

    sepatutnya kita org islam x perlu sambut bnde nie. xde manfaat pon, huhu

    Reply
  25. 6 years ago
    Minye

    mende2 camni tak sepatutnya sambut. Bukan elok pun. Kalau dah suka sgt kat seseorg tu, kan elok terus meminang? syg pun makin bertambah. Kalau takde ikatan, tapi kehulu kehilir tiada ikatan yg sah kan susah..kurg pahala je..

    oryza sativa, nama yg dah lame aku tak dgr. =)

    Reply
    • 6 years ago
      Amir Said

      haha. ni entri tahun lepas, aku tukar tarikh. baru perasan, masa tu guna oryza sativa. 😀

      Reply
  26. 6 years ago
    HAMBA ALLAH

    urmmmmmm…..haram disambut valentine day ni menurut islam….xpayah la sambut nti maksiat bersepah

    Reply
  27. 6 years ago
    tengkorak emas

    takziah kepada yg nak sambut valentine..
    takziah juga pada kita jika tak berjaya cegahnya

    Reply
  28. 6 years ago
    Ezany-Kun

    budak muda la byk terpengaruh.. tp kalo kita tak tau asal usul valentine day ni dosa tak kalo sambut gak?

    Reply
  29. 6 years ago
    pneumedic

    salam..betul tu..sokong 100%..napa admin xmasukkan sekali kempen JAKIM..jauhi jerat valentine day?..biar semua tahu yang malaysia juga mencegah dari perkara macam ni..tapi masalah bila stesen tv yang dok promosi valentine day ni..dgn cerita2 sempena valentine day la..n macam2 lagi..sokong cinta dan kasih syg ditunjukkan setiap hari..bukan setahun sekali..betul x admin?

    Reply
  30. 6 years ago
    aizuddin

    lupakan valentine day..sambut maulidur rasul

    Reply
  31. 6 years ago
    azme

    diharap post ini dapat menyedarkan kita tentang haramnya menyambut valentine day…insyaallah…
    http://bit.ly/hI7plG

    Reply
  32. 6 years ago
    TanyaLelaki

    ni yang aku malas valentine ni.. nak bagi awek hadiah plak.. aduh aduh.. pening penning
    Tips bersama awek

    Reply
  33. 6 years ago
    cikgufaezah

    banyak cerita dan kisah valentine day ni, tak tahu mana satu yang betul

    Reply
    • 6 years ago
      zul

      @cikgufaezah,

      memang banyak..tp yg pasti kita tak boleh ikut cara barat ni kn..

      Reply
  34. 6 years ago
    Cikgu Loh

    Jauhkan diri drpd valentine’s day!!

    Sesiapa yang ingin mendapatkan buku PERCUMA dapat pergi ke website cikgu ye.Insyallah…

    Reply
  35. 6 years ago
    apaajanews

    generasi muda islam sepatutnya mengambil berat tentang hal ini, peranan ibu bapa juga amat penting dalam mengingatkan anak-anak mereka, terlalu urban dan liberal menjadikan kita alpa menyebabkan kita lebih mengutamakan hukum berdasarkan logik akal dari syarak.

    Reply
  36. 5 years ago
    sabree hussin

    memilih untuk tak sambut dan tak ambil peduli

    Reply
  37. 5 years ago
    Arjun maulana

    Islam tak da tradisi sambut valentine day…cinta dan kash sayank sorg muslim tdklh setaun skali melainkan setiap hari bhkn setiap waktu____

    Reply
  38. 5 years ago
    helmi

    buat tak tau je pasal valentine ni…yang aku tau hari tu 14 feb hari biase je x de yg special….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *