Resepi Dapur Malaysia

Valentine Day Menurut Pandangan Islam

69 Comments

Hari ‘kasih sayang’ yang dirayakan oleh orang-orang Barat pada bulan Februari yang disebut ‘Valentine Day’ amat popular dan merebak di seluruh pelusuk dunia bahkan di Malaysia turut menerima tempiasnya. Sebelum menjelangnya 14 Februari setiap tahun, di mana-mana kita dapat lihat iklan-iklan yang mempromosi Valentine Day ini dan kadang-kadang masyarakat Islam turut meraikannya tanpa mengetahui sejarah di sebalik Valentine Day.

Sejarah Valentine

Valentine sebenarnya adalah seorang martyr (dalam Islam disebut ‘Syuhada’) yang kerana kesalahan dan bersifat ‘dermawan’ maka dia diberi gelaran Saint. Pada tanggal 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 – 270 M). Untuk mengagungkan St. Valentine yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai ‘upacara keagamaan’.

Tetapi sejak abad 16 M, ‘upacara keagamaan’ tersebut mulai beransur-ansur hilang dan berubah menjadi ‘perayaan bukan keagamaan’. Hari Valentine kemudian dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut “Supercalis” yang jatuh pada tanggal 15 Februari.

Setelah orang-orang Romawi itu masuk agama Nasrani (Kristian), pesta ‘supercalis’ kemudian dikaitkan dengan upacara kematian St. Valentine. Penerimaan upacara kematian St. Valentine sebagai ‘hari kasih sayang’ juga dikaitkan dengan kepercayaan orang Eropah bahwa waktu ‘kasih sayang’ itu mulai bersemi ‘bagai burung jantan dan betina’ pada tanggal 14 Februari.

Dalam bahasa Perancis Normandia, pada abad pertengahan terdapat kata “Galentine” yang bererti ‘galant atau cinta’. Persamaan bunyi antara galentine dan valentine menyebabkan orang berfikir bahawa sebaiknya para pemuda dalam mencari pasangan hidupnya pada tanggal 14 Februari.

Secara kesimpulannya Valentine Day ini lebih bercorak kepercayaan atau animisme belaka yang berusaha merosak akidah umat Islam dan pada masa yang sama memperkenalkan gaya hidup barat dengan bertopengkan percintaan, perjodohan dan kasih sayang.

Pandangan Islam

Sebagai seorang muslim tanyakanlah pada diri kita sendiri, apakah kita akan mencontohi begitu saja sesuatu yang jelas bukan bersumber dari Islam?

Mari kita renungkan Hadis Rasulullah s.a.w:
“Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.

Firman Allah s.w.t. dalam Surah Al-Imran ayat 85 :
“Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-sekali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”.

69 comments on “Valentine Day Menurut Pandangan Islam

  1. perghhhhhh dia da gune innity…bestnyeeee

    btw, aku dlu awek aku ajak sambut
    lalu terus aku marah die
    hak3

    bbudak skang ni ske ikot trend org tanpa usul periksa
    pelik la aku

    • Dah 2 minggu lebih guna innity ARC.
      Baguslah ko x sambut, bknya bagus pun. Jadi trend remaja plak suka2 sambut ni.

  2. tu la pasal.. anak-anak muda kita sekrang ni main ikut sambut je valentine day ni…

    Sekurang2 nak sambut pun hari kasih sayang baik kawin dulu lepas tu baru le sambut hari kasih sayang bila anniversary… kira halal dah masa tu

    • Setuju dgn pendapat Fauzi. Kalau dah kahwin tu lainlah kan sbb dah mmg sah suami isteri. Ni kalau sekadar pasangan kekasih baik tak payahlah. Buat dosa je.

  3. rasanya dah berbuih dah para ulamak dan cendikiawan Muslim dok bagi nasihat pasal Valentine day ni….tapi yang dok promote menda ni kat media massa pun Muslim jugak…..huhuhu

    • budak2 zaman skg tak nak ambik tahu pasal ni. Dorang nak happy je. Lagi satu, budaya ikut-ikutan ni byk menular dalam kalangan remaja.

    • @farhana, betul2 tul,, hari2 ku penuh bermakna,,,,ahahah,, dekat persekitaran i, pasal velntine ni famaous la,, cuma secebis anak2 muda yang tak beriman jer buat,

      • @arini, , opsss silap2 i mean tak famous la,, cuma secebis ank muda yang tak beriman jer buat,, opss maaf kesilapan amat dikesali

  4. entry yg sgt2 bgs..tp tu la..yg suke menda2 cmni dak2 remaja yg mudah terikut2 budaya org luar ni ha..nk tegur pon susah..sbb dorg pon bukan nk amik thu sgt pun pasal benda2 cmni…yg dorg pikir nk seronok2 je…T_T

    • @CIK SHA, lagipun ramai jgk yg xtau sejarah Valentine Day. Patutnya kita edarkan risalah psl propaganda Kristian melalui Valentine ni kpd remaja2 di luar sana sebelum menjelangnya Valentine Day kan?

      • betul..edarkan risalah..kat sekolah2 terutamanya..dulu masa cik sha blaja kt uni..setiap awal bulan 2 msti dh kuar dh risalah2 pasal benda ni..kat merata2 ada tmpl..budak2 masjid wat..tp ade gak yg masih degil..dok terikut2..mgkin sbb dh terbiasa..sbb tu cik sha cakap mulakan dari sekolah..biar celik sket mata budak2 remaja ni..dh besar baru dorg teringat dan xkan sambut..

        • Betul tu Cik Sha, baik bagi kesedaran dari awal.
          Sy pun lambat tahu jugak actually. Masa form 4 baru tau. Tapi kalau kat sekolah rendah dah dimulakan, maybe pelajar akan ikut. masa tu mentah lagi kan.

  5. dekat kyuem ni,english department wajibkan student create a love poem sempenn valentine’s day. tapi sebagai budak muslim dekat situ, kitorang anggap benda tu sebagai satu task yang perlu dibuat,bukan untuk menyambut valentine..ade sebilangan kecil pasangan kekasih tuh,dah tahu sejarah valentine’s day,tapi still nak celebrate jugak.haish,tak paham.

  6. Syafiq Asnawi

    tiap2 tahun dok sebut jgn sambut mnde ni, tapi org duk sambut gak.. mmg dasar meleis sesat. nak jugak ikut cara barat..yang sambut tu mmg bodoh, hamjadah. tak tau ke yg die tu islam. asal couple je nak sambut valentine.. bengong. grrrr…

  7. dulu masa muda2 kengkonon org sambut i pn nak sambut gak..tp bf a.k.a my husband now xsuke sbb dia kata bunga mahal!!
    skrg mmg xsambut lansung..buet perabis boras je!!

    • bagusla tu Ziana. hehe. bunga mmg mahal pun. sekuntum pun dah berapa. bunga2 tu pun layu jgk nanti, so membazir. 🙂

  8. oho, saye pernah terbace psl ni.. btw, tanx 4 sharing amir.. memang betol pun, watpe la nak celebrate menda ni.. for me, mase bercinta dulu, stiap kali jumpe tu la hari kekasih.. ngahahaha 😀

    • @jajarina, mcm gambar testi ILuvIslam kat atas tu, “cinta dan kasih sayang ditunjukkan setiap hari, tidak hanya sekali setahun…”

  9. haha
    post keagamaan ya kali ni?
    xpe, itu sesuatu yang bagus
    kita post benda2 ni setiap tahun
    semoga lama2 xde orang yg sambut benda ni

    • @cwa…, aku pernah baca artikel ni masa kt sekolah. Lps baca baru tau, sblm tu mmg x tau ape2 pun.

    • @Wan Perlis, soal agama dah luntur dalam diri remaja2 skg. Iman pun kian nipis, senipis kulit bawang.

  10. dari sambut valentine kepada tak pakai spende dan projek anak tahun baru 2011.
    atau lebih awal daripada itu.
    kerana projek gagal atau digagalkan

    • hati dah keras, cakap apa pun tak guna. bagi nasihat ibarat mencurah air ke daun keladi la.. xde efek ape2pun.

  11. mende2 camni tak sepatutnya sambut. Bukan elok pun. Kalau dah suka sgt kat seseorg tu, kan elok terus meminang? syg pun makin bertambah. Kalau takde ikatan, tapi kehulu kehilir tiada ikatan yg sah kan susah..kurg pahala je..

    oryza sativa, nama yg dah lame aku tak dgr. =)

  12. salam..betul tu..sokong 100%..napa admin xmasukkan sekali kempen JAKIM..jauhi jerat valentine day?..biar semua tahu yang malaysia juga mencegah dari perkara macam ni..tapi masalah bila stesen tv yang dok promosi valentine day ni..dgn cerita2 sempena valentine day la..n macam2 lagi..sokong cinta dan kasih syg ditunjukkan setiap hari..bukan setahun sekali..betul x admin?

  13. generasi muda islam sepatutnya mengambil berat tentang hal ini, peranan ibu bapa juga amat penting dalam mengingatkan anak-anak mereka, terlalu urban dan liberal menjadikan kita alpa menyebabkan kita lebih mengutamakan hukum berdasarkan logik akal dari syarak.

  14. Islam tak da tradisi sambut valentine day…cinta dan kash sayank sorg muslim tdklh setaun skali melainkan setiap hari bhkn setiap waktu____

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5